De Cellekens

VERHUUR

Experience “De Cellekens” Uw relaties ontvangen in het exclusieve kader van de Cellekens is top. Dit prachtig gerestaureerde mini-begijnhof biedt ongekende mogelijkheden voor de organisatie van hoogstaande activiteiten voor kleine groepen tot maximum 150 personen. U kan in de Cellekens terecht voor vergaderingen, feesten, recepties. Indien gewenst geeft Mariette Teugels persoonlijk de nodige toelichting omtrent de geschiedenis en restauratie van de gebouwen en natuurlijk toont zij u en uw gasten graag haar atelier en ook enkele privé-ruimten. De prachtige binnentuin met beelden van Mariette is een oase van rust midden in de stad en biedt een monumentaal zicht op de Sint-Romboutstoren.

Het hoeft geen betoog dat de Cellekens, de gedroomde plaats is om uw relaties te ontvangen.

GESCHIEDENIS

In het centrum van Mechelen, in de schaduw van de Sint-Romboutstoren, bevindt zich een buitengewoon historisch geklasseerd monument “De Cellekens”. Oorspronkelijk was het een tehuis voor alleenstaande behoeftige vrouwen en weduwen die gratis onderdak kregen van een weldoenster. In de prachtige binnentuin bevindt zich een fraai ensemble van drie vleugels in U-vorm.

Enerzijds het centraal staande – Conventshuis – en anderzijds links en rechts de typische huisjes met rondboogdeuren, opgetrokken in 1854. Na een lange periode van leegstand en verval verwierf het echtpaar Smet – Teugels het gebouw van de stad Mechelen in 1992. Het was de bedoeling van de nieuwe eigenaars om deze unieke gebouwen en tuin terug leven in te blazen en, met volledig respect voor de originele toestand en met hergebruik van oude materialen, er een culturele bestemming aan te geven.

RESTAURATIE

Na acht jaar restaureren is beeldhouwster Mariette Teugels er in geslaagd om van ‘de Cellekens’ een uitzonderlijk kunst- en cultuurcentrum te maken.
Naast de woon- en werkfunctie met beeldhouwersateliers zijn er ook tentoonstellingsruimten.

De binnentuin, van de hand van meester-tuinarchitect Jacques Wirtz, is een oase van rust in de stad, waar Mariette Teugels haar beeldhouwwerken tentoon stelt. In dit originele kader kunnen de benedenverdieping en de tuin gereserveerd worden voor exclusieve besloten evenementen zoals, diners, recepties, concerten en allerlei tentoonstellingen.

AWARDS

De inspanningen van Mariette Teugels en Herman Smet werden bekroond met de
‘Europa Nostra Award 2002’ en de erkenning van ‘de Cellekens’ als Europees Cultureel Erfgoed.

GALERIJ

CONTACT

  • +32 (0)15 21 16 41
  • info@marietteteugels.be
  • De Cellekens, Minderbroedersgang 12, 2800 Mechelen